skip to Main Content
648 050 297 / 648 050 299 info@suggeriments.cat Suggeriments SCP. Lleida

Memòria als oblidats

Novembre-Desembre de 2010

Lloc: Museu de la Paeria, Saló de Plens de la Paeria i Caixaforum

Ho organitza: Ajuntament de Lleida

Amb el suport de: Memorial Democràtic, Departament d’Interior i Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya.

Hi col·labora: Caixaforum, Departament d’Història de la Universitat de Lleida

Ho coordina: Suggeriments

L’acte d’inauguració de la dignificació de les fosses comunes de la guerra civil situades al cementiri de Lleida s’ha d’emmarcar com una fita culminant en tot el procés de recuperació de la Memòria Històrica a les terres de Lleida, en el qual, s’ha aconseguit retre un digne record als morts d’ambdòs bàndols, gran part d’ells, víctimes de la repressió ejercida durant i després de la guerra.

Aquest any, coincidint en un període constant de recuperació, senyalització, dignificació i interpretació dels diferents espais, escenaris i restes de la guerra civil espanyola, s’ha endegat aquest tercer projecte, La Memòria als Oblidats, en el que destaca, fonamentalment, el testimoniatge dels familiars de desapareguts, el seu afany per esbrinar la veritat i situació de les seves restes i poder, per tant, restituir el seu record i tancar un llarg període d’ oblit aconseguint, finalment, la pau interior.

Exposició «Fosses comunes, un passat no oblidat» (Museu de La Paeria).
La mostra, comissariada per la historiadora Queralt Solé i l’antropòloga Assumpció Melgosa, explica quan, com i on van surgir les fosses comunes en el context de la Guerra Civil i la repressió franquista a Catalunya, així com la seva tipologia, el per què de la seva pervivència fins avui en dia i les opcions d’actuació: des de la diginifcació, a l’exhumació, passant per l’anàlisi de les restes en laboratori. El material que s’exhibeix inclou fotografies, objectes trobats, documentació i entrevistes.

Cicle de documentals (CaixaForum Lleida).

  • Una cullera a la butxaca (Dir. Mireia Ibars) – 2010
  • Una carta per a l’Antonio (Dir. Sarah Bernheim) – 2009
  • Llocs de memòria amb història (Dir. Conxita Mir) – 2002/2006
  • En Memòria (Dir. Josep Mª Sarri) – 2005

Presentació del llibre «Memòria als oblidats», de Miquel A. Bergés. (Saló de Plens de La Paeria).
Recull de quatre entrevistes que recorden persones mortes víctimes de la Guerra Civil a través de la memòria personal dels seus familiars, que han volgut salvar-los de l’oblit.

Back To Top